top of page

İşitme Kayıpları

Güncelleme tarihi: 18 Mar 2020


İşitme Kayıpları Neden Olur?


İşitme kayıpları doğuştan veya sonradan olarak gelişebilir. Patolojinin yerine göre genel olarak 3’e ayrılarak incelenir.

İletim tipi işitme kaybıSensörinoral (alım tipi) işitme kaybıMikst (karışık) işitme kaybı

Dış kulak ve orta kulakla ilgili hastalıklar genel olarak iletim tipi işitme kaybı yaparken, iç kulak, işitme siniri ve beyinle ilgili hastalıklar sensörinöral tip işitme kaybı yaparlar. Eğer işitme yollarının sadece bir yerinde değil birden fazla bölgesinde (aynı anda hem iletim hemde sensorinöral) hastalık varsa mikst tip işitme kaybı ortaya çıkar.


İşitme Kaybı Sebepleri Nelerdir?


İşitme kaybı sebeplerini, hastalığın hangi bölgede görüldüğüne göre sınıflamak gerekir.


Dış kulak ile ilgili sebepler:


Kulak kiri (buşon),Dış kulak yolunda yabancı cisim (kulak çöpü pamuğu, kalem arkası silgisi, vb)Kulak kepçesi yokluğu ya da doğuştan şekil bozukluğu,Dış kulak yolunun doğumsal kapalı olması,Dış kulak yolu iltihapları,Dış kulak yolu tümörleri.


Orta Kulak İle İlgili Sebepler


Kulak zarı delinmesi,Kulak zarı arkasında sıvı birikimi,Orta kulak iltihapları,Orta kulak kemikçiklerinde kireçlenme,Travma (kafa kemiği kırıkları, kemikçik hasarlanmaları, zar yırtılması vb),Kolesteatom,Orta kulak tümörleri,Metabolik ve sistemik hastalıklar,Genetik geçişli hastalıklar.


İç kulak ve işitme siniri ile ilgili sebepleri


İç kulak iltihabı,Enfeksiyonlar (kabakulak, kızamıkçık vb),Kulak ve kafa travmaları,Yüksek sese maruz kalma,İç kulağa zararlı (ototoksik) maddeler ve ilaçlar (kemoterapi ilaçları vb),Yaşlılığa bağlı.Meniere hastalığı (işitme kaybı ile birlikte baş dönmesi, uğultu olması),İşitme siniri tümörleri,Sistemik hastalıklar (diyabet, tiroid hastalıkları vb),Bebeklerde  gebelikte annenin geçirdiği bazı hastalıklar,Bebeklerde gebelikte kullanılan bazı ilaçlar,Sorunlu doğumlar (Erken doğum, doğum sırasında oksijensiz kalma vb),Yenidoğanda yüksek sarılık olması,Genetik.




#etkiketler: uğur harputluoğlu, op dr uğur harputluoğlu, ugur harputluoglu, işitme problemi, kbb hastalıkları, işitme kaybı, uğur harputluoğlu web sitesi

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page