top of page

Uyku Bozuklukları


Uyku Bozuklukları, günümüzde tedavisi ile yakından ilgilenilen ve özellikle bu konuda uzmanlaşan hekimlerce tedavisi için araştırmalar yapılan bir hastalıktır. Uyku Bozuklukları için söylenebilecek birden fazla hastalık mevcuttur. Bu açıdan genellikle, Nöroloji, Kbb ve Göğüs Hastalıkları uzmanları tarafından sebeplerine göre tedavisi düzenlenmektedir.


Uyku bozukluğunun KBB ile ilgili olmasını sağlayan sebepleri incelediğimizde genel olarak asıl sebep solunum yolunun kapanması veya solunumun zorlaşmasından kaynaklanan durumlardır. Burundaki şekil bozuklukları, burun kıkırdak yapısındaki bozukluklar, burun etlerinin (konka) büyümesi ve geniz eti şikayetleri sebebiyle solunum sıkıntısı çekildiği durumlarda genellikle cerrahi bir branş olarak KBB uzmanları konuyla ilgilenmekte ve cerrahi müdahaleler sonucunda tedavinin gerçekleşmesi amaçlanmaktadır.


Burun etleri (Konkalar) büyümesi, burundaki eğri kemiklerin solunum yolunu tıkaması, burun kıkırdak sorunları sebebiyle solunum sorunlarının yaşanması, solunum yolunu tıkayan uzun küçük dil ve yumuşak damak yapısı ile gece uykusunda horlama da yapan ve solunum sorunlarına yol açan yumuşak damak gibi durumlar özellikle gece uykularındaki solunumun sağlıklı sağlanamamasına sebep olduğundan cerrahi tedavilere ihtiyaç duymaktadır.


Solunumu engelleyen eğri kemiklerin ve kıkırdakların düzeltilmesi, büyüyen burun etlerinin radyofrekans ile küçültülmesi, yumuşak damağın gerilmesi gibi operasyonlar sayesinde solunum yolundaki engeller kaldırılarak hastaların uyku kalitesi artırılmakta ve iyi bir solunum yapan bir insan başka bir hastalığı yok ise sağlıklı bir gece uykusuna kavuşmaktadır.



#etkiketler: uğur harputluoğlu, op. dr. uğur harputluoğlu, ugur harputluoğlu, kbb hastalıkları, burun eti, konka, uyku bozuklukları

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page